Ciasto biszkoptowe idealne do popołudniowej herbatki. Sięgała po nie sama królowa Wiktora

Dodano:
Ciasto królowej Wiktorii Źródło: Shutterstock / ninikas
Ciasto królowej Wiktorii to biszkoptowe ciasto przełożone dżemem i puszystym maślanym kremem. Przepis na ten przysmak podał Pałac Buckingham.

Królowa Wiktoria lubiła słodycze, a przepis na biszkopt nazwany jej imieniem już kilka lat temu został opublikowany na stronach rodziny królewskiej. Przepis wręcz wiralowo obiegł pół świata i wszyscy próbowali piec królewski przysmak. To ciasto doskonałe w swojej prostocie: trzy warstwy tworzą smaczne połączenie i wyglądają bardzo efektownie. Zrobienie tego deseru zajmuje mniej niż godzinę, chociaż wymaga nieco wprawy.

Jak zrobić ciasto królowej Wiktorii?

Pałac Buckingham podaje bardzo szczegółową recepturę i precyzyjne instrukcje, jak krok po kroku przygotować słynny deser. To proste ciasto, ale siłą takich deserów jest wykorzystanie dobrej jakości składników: dobrego masła, prawdziwej wanilii, dobrego dżemu (najlepiej domowego) i dobrych jajek. Warto pamiętać, aby składniki na biszkopt i krem były w pokojowej temperaturze.

Przepis: Biszkopt królowej Wiktorii

Pyszne i proste ciasto, którym zajadała się królowa Wiktoria.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
724 w każdej porcji

Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g niesolonego masła
  • 150 g przesianej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • dżem (truskawkowy lub malinowy)

Krem maślany:

  • 150 g zmiękczonego niesolonego masła
  • 220 g przesianego cukru pudru
  • 1/3 laski wanilii lub esencja waniliowa

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie ciastaRozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść i wyłóż papierem dwie 20-centymetrowe foremki do ciasta (jeśli masz tylko jedną foremkę, możesz upiec biszkopt i przekroić go na pół) Utrzyj cukier puder, esencję waniliową i zmiękczone niesolone masło, aż będą lekkie i puszyste. W osobnej misce ubij całe jajka. Stopniowo dodawaj do masła ubite jajka. Przesiej mąkę i wmieszaj. Podziel ciasto między dwie foremki. Umieść je na środkowej półce piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor (do suchego patyczka).Wyjmij biszkopty z foremek i pozostaw do ostygnięcia
  2. Robienie kremuUtrzyj miękkie masło z przesianym cukrem pudrem i nasionami z laski wanilii (lub esencją waniliową).
  3. Składanie ciastaUpewnij się, że oba biszkopty są całkowicie zimne. Rozsmaruj warstwę dżemu na powierzchni jednego biszkoptu. Połóż grubą warstwę kremu maślanego na wierzchu dżemu. Połóż drugi biszkopt na wierzchu i delikatnie dociśnij. Posyp cukrem pudrem i podawaj z dzbankiem świeżej angielskiej herbaty!

Jaka jest historia biszkoptu królowej Wiktorii?

Biszkopt królowej Wiktorii czyli Victoria Sponge Cake, nazwany został imieniem monarchini z jednego powodu: królowa lubiła zajadać się biszkoptami do popołudniowej herbatki. „Jako dziewczynka, królowa Wiktoria nieczęsto mogła zjeść coś słodkiego, ale kiedy usiadła na angielskim tronie, nadrobiła stracony czas” – pisze Natalia Mędrak-Ruda, autorka strony Przeszłość od kuchni. „Osiągnięcie idealnej struktury ciasta wymaga doświadczenia – jest często ważnym kryterium w konkursach kulinarnych, w tym w słynnym brytyjskim programie The Great British Bake Off. Dziś ciasto Wiktorii przekłada się klasyczną kombinacją truskawkowego dżemu i bitej śmietany (lub maślanego kremu śmietankowego), za czasów królowej podawano je wyłącznie z dżemem” – zwraca uwagę Natalia Mędrak-Ruda.

Źródło: smaki.pl, royal.uk, przeszloscodkuchni.com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...